Millet kiállítás Amszterdamban

 

Az amszterdami Van Gogh Múzeum a sikeres múzeum nagyszerű példája. Kifejezhetjük ezt számokban, az évi 2,1 millió látogatóval, 4,7 millió Facebook , 1,6 millió Twitter és közel egymillió Instagram követővel, de szerintem sokkal inkább azzal a ténnyel, hogy a múzeum bármilyen látogatót meg tud szólítani. Szól a városban megforduló turistákhoz, akik ha csak egy múzeumot látogatnak meg útjuk során, akkor ide jönnek: Van Gogh ’must see’. Az állandó kiállítás, világosan felépített, jól értelmezhető, a festmények mellett a művész életének szereplőivel és helyszíneivel is megragadó módon ismertet meg. Napi 6000 látogató mellett az sem elhanyagolható tény, hogy a múzeumlátogatás a jegyvásárlástól a kilépés pillanatáig tökéletesen szervezett, parádésan gördülékeny. A múzeum 2018-as Éves beszámolójában a legfontosabb fejleménynek tekintik, hogy sikerült megszüntetni a sorban állást. Nagy vonzerővel bír a múzeum ajándékboltja is, hiszen nem ragadtak le a képeslapok és poszterek árusításánál, hanem újabb formatervezőkkel közösen frissítik, növelik a kínálatot. Számomra a két legmeghökkentőbb újdonság a Mandulavirágzás című festmény motívumával készített snowboard és kutyaruházat voltak.

A turisták tökéletes kiszolgálása mellett figyelemreméltó az az erőfeszítés, mellyel a holland látogatók és a szakma érdeklődését is folyamatosan fenntartják. Az állandó gyűjteményhez évente vásárolnak festményeket, grafikákat Van Gogh kortársaitól, a helyieknek kiváló múzeumpedagógiai programokat és pezsgő, sokféle rendezvényt kínálnak, valamint évente 4 időszaki kiállítást szerveznek. A jelenleg látható Millet kiállítás a ’Sowing the seeds of modern art’ címet kapta, utalva a festő híres Magvető képére és Millet szerepére a modern festészetet kialakulásában. Izgalmas végignézni ezeket a kapcsolódásokat, hisz a posztimpresszionistákról, Van Gogh- ról is úgy tanultunk, mint a modern művészet megalapozójáról. Ő viszont Jean-Francois Millet tekinti egyik legnagyobb inspirálójának. „Millet, Millet Apa, az ifjú művészeknek mindenekben tanácsosa és vezetője” írta bátyjának Theo-nak. Ezt az állítást igazolja a tárlat, mely Millet alkotásai mellé helyezi Van Gogh festményein és rajzain kívül a kortársak többek között Camille Pissarro, Émile Bernard, George Seurat műveit. Külön érdekesség látni, hogy Van Gogh kortársain kívül olyan 20. századi alkotók is tanulmányozták, másolták vagy használták fel figuráit, mint Kazimir Malevich vagy Salvador Dali.

Millet Normandiában, egy mélyen vallásos, jómódú parasztcsaládban született 1814-ben. Pályatársai csodálatát azzal az újfajta szemlélettel váltotta ki, ahogy az őt körülvevő tájat és az abban dolgozó embereket, a természet és az ember kapcsolatát ábrázolta. Életében sok kritika érte egyrészt az akkor szokatlan kompozíciói, festészeti technikája, másrészt témaválasztásai miatt. Az iparosítás és a városiasodás időszakában Millet nem a modernizációt festette meg, hanem a földeken keményen dolgozó parasztokat. Van Gogh aki pályája kezdetén szintén a paraszti élet megfestésén dolgozott, Millet reprodukciókat vásárolt és nagy tisztelettel rajzolta, festette újra a francia festő magvető, kaszáló, arató munkásait. Sajnos saját fényképet nem készíthettem pedig a kiállítás talán legmegkapóbb része ahol egymás mellett sorakozik ugyanaz a Millet arató figura a fent említett művészek feldolgozásában. Millet munkásságát csak halála után ismerte el a nagyközönség, akkor azonban egy csapásra nemzeti hős lett, festményeit pedig rekordárakon adták el. Milyen ismerős történet….

Megtekinthető: 2020. január 12-ig, Amszterdam, Van Gogh Múzeum

( Adatok: Jaarverslag 2018, Van Gogh Museum )

2019 október 19. - 2 éve