Saskia

Sokért nem adnám, ha előkerülne Saskia Uylenburgh naplója. Mármint ha vezetett volna egyet és valamiféle csoda folytán írásai túléltek volna közel négyszáz évet. Miről is olvasnék szívesen? Arról, hogy milyen volt az élet a tanítványoktól, megrendelőktől nyüzsgő van Rijn házban. Történetekről, melyekből kirajzolódhatna annak a nőnek a személyisége, akit Rembrandt van Rijn társául választott.

Saskia megismerkedésüktől korai haláláig számos rajz, rézkarc és festmény múzsája lehetett. Rá gondolunk mikor a szőke, ifjú Flora istennőt vagy a bölcs, gazdagon öltöztetett Minervát látjuk és felismerni véljük bibliai történetek szereplőjeként is. Valójában azonban csupán egyetlen képről tudjuk biztosan, hogy őt ábrázolja. Azt a művet a szalmakalapos, mosolygószemű Saskiáról Rembrandt a következő aláírással látta el: „ez a rajz a feleségemről készült, 21 éves korában, az eljegyzésünk utáni harmadik napon, 1633. június 8-án.”

Az akkori szokások szerint Rembrandt már feleségének nevezhette Saskiát, hiszen az eljegyzés jogilag kötelező érvényű megállapodásnak számított. A következő hivatalos lépésre, az ’ondertrouw’, vagyis a házassági szándék bejelentésére csak egy évvel később került sor az amszterdami Oude Kerk sekrestyéjében. Ezen az eseményen Saskia személyesen nem is vett részt, egy családi barát tanúsította szándékát. Az esküvőt három héttel később tartották meg Frízföldön. A két fiatal igen eltérő környezetből származott, de már az akkori Amszterdam is jól tolerálta a leideni molnár fia és a fríz jogtudós polgármester leánya közötti társadalmi különbségeket. Az ifjú párnak pedig hasznára vált, hogy a kifinomult modorú Saskia könnyedén tudott bánni a festő jómódú, előkelő megrendelőivel. Házasságuk egyaránt ismerte a szerelem, a jólét örömének magasságait és a korán elvesztett gyermekek miatti gyász mélységeit is. Saskia, Rembrandt múzsája és segítőtársa a 30. születésnapja előtt néhány héttel hunyt el tüdőbajban. Az amszterdamiak minden évben, március 9-én megtöltik az Oude Kerk templomot, ahol a reggeli napsugár Saskia Uylenburgh sírkövét ragyogja be.

 

2019 november 22. - 1 éve